Boja očiju govori o vašem pragu bola

SHARE
Oči, Foto: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta u Pitsburgu ustanovili su da se na osnovu boje očiju može znati prag bola koji osoba može da podnese, kao i za koje je sportove talentovan.

Naime, plavooke i zelenooke pripadnice nežnijeg pola manje osećaju bol prilikom porođaja u odnosu na žene sa crnim i smeđim očima, pokazalo je istraživanje. Zanimljivo je i da su plavookim osobama potrebne veće količine alkohola da bi se napile, u poređenju sa tamnookim osobama.

Na pitanje zašto je to tako, naučnici su odgovor pronašli u genima. Prvo, postoji 12 različitih kombinacija gena koji daju određenu boju očima. Međutim, osim što „boje“ oči, ti geni utiču i na neka druga dešavanja u organizmu. Pa tako, na primer, melanin koji utiče da nečije oči budu tamnije, istovremeno ubrzava reakcije u mozgu, zbog čega je tamnooka osoba osetljivija na alkohol.

Dokazali su i da osobe sa tamnim očima, zbog karakterističnih kombinacija gena, postižu bolje rezultate u sportovima kao što je bejzbol, dok su plavooki bolji u aktivnostima gde je neophodno planiranje, poput igranja golfa.