Bogojavljenska noć: Obavezno ostanite budni do ponoći

praznik
Bogojavljenje, Vidovdan.org

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Krstovdan, veliki hrišćanski praznik.

Dočekivanje Bogojavljenske noći oduvek je u Srbiji bio poseban događaj. Zato je u nekim mestima današnji dan naročito svečan jer se svi pripremaju za ono što sledi uveče.

Još od davnina, kada Sunce zađe 18. januara naš narod bi počeo da se pozdravlja sa „Bog se javi“, dok je odgovor na ovo bio „Vaistinu se javi“.

Običaji nam kažu da danas svi treba da budu tihi i mirni i da je najbitnije da ostanu budni do ponoći!

Veruje se da je noć između 18. i 19. januara vreme kada se nebo otvara i „Bog javlja“. Prema verovanju, Bogojavljenje se dešava u „gluvo doba“ i da će se noćas na trenutak nebo rastvoriti i da će se ukrstiti vetrovi koji duvaju zimi sa onima koji duvaju leti.

U tom trenutku, narod kaže, sve vode sveta će prestanu da teku, a onaj ko se zatekne na otvorenom i to vidi, moći će da od Boga zatraži ispunjenje jedne želje.

Zato se savetuje da noćas ostanemo budni do ponoći, otvorimo prozor i pogleda kroz njega.Želja koju tada zaželi, veruju naši stari, sigurno će se ostvariti.

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Po hrišćanskom verovanju, 30. godine naše ere Isus Hristos je kao drvodelja živeo sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom, a tada je pozvao Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan.

Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa slete Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi. – prenosi Dnevno.rs

Stara verovanja

U nekim krajevima Srbije se tako veruje da će neudate devojke, ukoliko ove noći stave ogledalce pod jastuk sanjati muškarca za koga će se udati.

Čak iako mislite da su ovi običaji samo praznoverica i glupost, nemojte ih omalovažavati. Pomislite na to da su svi oni izdržali viševekovni test vremena i nepromenjeni stigli do današnjih dana. – Dnevno.rs

Srećno Bogojavljenje!