Bivše sedište Zavoda za udžbenike u Novom Sadu postaje poslovna zgrada

(Foto: Google Maps/printscreen)
Oglas

Zgrada u Sremskoj ulici broj 7, u Novom Sadu, koja je punih pet decenija bila sedište novosadskog odeljenja Zavoda za udžbenike, uskoro bi mogla biti pretvorena u savremeni poslovni centar.

Gradske vlasti stavile su javnosti na javni uvid konceptualni okvir izmene plana detaljne regulacije blokova oko železničke ulice kojim se predviđa uvođenje novih funkcija u zgradu bivšeg Zavoda i dogradnja objekta.

Kako je navedeno u dokumentaciji, odlukom o izmeni i dopuni plana obuhvaćena je celokupna parcela 517, površine 1.012 m2, gde se nalazi predmetna zgrada, na zahtev Yason d.o.o. sa ciljem da se ispitaju mogućnosti promene namene objekta i uspostave poslovni sadržani.

– Na parceli broj 517, u Sremskoj ulici broj 7, koji formalno nije zaštićen ali ga karakterišu značajne arhitektonske vrednosti koji zbog kojih bi se mogao očuvati. Spratnost je Su+P+2+Pk. Izgrađen kao stambeni, nakon nacionalizacije bio je ambulanta, a do nedavne restitucije sedište Zavoda za izdavanje udžbenika, sada je u privatnom vlasništvu. Izmenama i dopunama plana uskladiće se funkcije objekta, koji je prvobitno namenjen stanovanju, sa savremenim potrebama poslovanja – navodi se u odluci o izmenama i dopunama plana detaljne regulacije i dodaje se da će intervencijama biti obuhvaćena dogradnja i modernizacija objekta sa ugradnjom lifta i povećanje energetske efikasnosti zgrade.

U planu je da se koriguje spratnost objekta tako da on bude strukture Po+P+3 . U zoni između kratkih dvorišnih krila gradiće se objekat strukture Po+P+3 sa ravnim krovom, a u dubini parcele gradiće se objekat strukture Po+P. Ispod dela parcele u planu je izgradnja podzemne garaže, a u dvorištu postavljanje javnog osvetljenja.

U odluci je posebno naglašeno da se svi novoizgrađeni delovi moraju „oblikovno i funkcionalno povezati sa postojećim objektom“ pri čemu ne bi trebalo da dođe do narušavanja autentičnog izgleda.

Previous articleSAHRANJEN MARKO ŽIVIĆ Najpotresniji prizor sa groblja: Ispratili ga uz pesmu ‘Umiru jeleni’
Next articleTUGA U BANATU – PREMINULA MLADA DOKTORKA (27) NAKON BORBE SA KORONA VIRUSOM