Biljka koja će potpuno oporaviti vaš želudac!

Brokoli
Brokoli, kalbimdekipatiler.com

Brokulu ili brokoli jedemo već više od 2000 godina!

Ona je veliki izvor vitamina i minerala. Njen naziv potiče od italijanske reči „brocco“, što znači ogranak, i on se smatra izvornim oblikom karfiola.

Uzgaja se zbog središnjeg i postranih zelenih cvetnih izdanaka smeštenih na razgranatoj i mekanoj cvetnoj štapci. Središnji cvetovi su slični glavicama karfiola, ali nisu toliko zbijeni.

U 100 grama svežeg brokolija ima 91% vode, 0,34 g lipida, 324 mg fosfora, 6,08 g ugljenih hidrata, 2,7 g vlakna, 2,02 g šećera, belančevina ima 2,7 g, vitamina A 68 mg, vitamina C 76 mg, mangana 0,20 mg, natrijuma 22 mg, kalcijuma 52 mg, i gvozđa 0,96 mg.

Zbog svoga hemijskog sastava i bogatstva vlakana, brokoli povoljno deluje na varenje, a ujedno je i odličan antioksidant. Pomaže u prevenciji očne mrene i srčanih bolesti.

Zbog termolabilnosti vitamina C brokulu treba da jedete sirovu. Dokazano je da brokoli sadrži različite biološki aktivne sastojke i spojeve, i antioksidanse koji smanjuju rizik obolevanja od nekih tipova raka i srčanih bolesti.

Brokoli sadrži sulfurafan koji podstiče prirodne obrambene mehanizme organizma u borbi protiv raka želuca i debelog creva.

Laboratorijska ispitivanja pokazala su da vitamini s antioksidacijskim učinkom kojih ima u voću i povrću ( naročito vitamini C i E), kao i drugi antioksidanti , suzbijaju nastanak aterosklerotičkih ateroma u krvnim sudovima.

Vlakna i neke druge materije koje sadrži brokoli, ali i salate od svežeg zelenog povrća, po svemu sudeći pomažu u sprečavanju brojnih oblika raka ( creva, pluća, želudac, jednjak, gušterača, dojke)…

Koncentrat brokolija sadrži dovoljno aktivne materije iz grupe glukozinolata da zaštiti od pojedinih vrsta raka. Po efikasnosti u lečenju i preventivi na prvom mestu je brokoli, zatim klice brokolija, kelj i mladi luk i na kraju crveni kupus. Najsnažnija materija u preventivi lečenja raka je sulforafan koji u molekuli sadrži sumpor, koji ima produženo delovanje, toplotno je otporan, ali nije otporan na proces starenja brokolija, zbog čega nakon tri dana stajanja njegova koncentracija i aktivnost naglo opadaju. On je indirektni antioksidant, dakle podržava antioksidantno delovanje sličnih materija ( tokoferoli – vitamin E, te koenzim Q-10). Gram suvog ekstrakta klica brokolija sadrži 324-424 mg sulforafan