Biciklistička staza između Kikinde i Nakova dobija led rasvetu i video nadzor

Foto izvor: Kikinda.org.rs
Saša Tanackov, član Gradskog veća za privredu i investicije, potvrdio je da se u toku instaliranje solarne led rasvete pored osam kilometara dugačke biciklističe staze između Kikinde i Nakova. On je precizirao da je predviđeno postavljanje 280 stubova, a pored rasvete je planirano i da ova biciklistička staza bude pokrivena video nadzorom. Dvosmerna biciklistička staza je izgrađena u sklopu prekograničnog IPA projekta “Unapređenje povezanosti Banata 2” koji su realizovale Rumunija i naša zemlja:

-Rasveta i video nadzor će doprineti da bezbednost biciklista bude još veća. Zahvaljujući ovoj stazi, smanjen je broj saobraćajnih nezgoda u kojima su biciklisti stradali ili su zadobili telesne povrede. Biciklisti se više ne kreću državnim putem. U okviru ovog IPA projekta je planirana i rekonstrukcija državnog puta do graničnog prelaza Nakovo Lunga. Potpuno će biti rekonstruisana deonica u dužini od 1,8 kilometara, a sa “Putevima Srbije”, vodećim partnerom, vode se pregovori da se rehabilituje i preostalih šest kilometara- najavio je Tanackov i podsetio da su zahvaljući IPA projektu “Unapređenje povezanosti Banata 1” izgrađeni svi nedostajući sadržaji na srspkoj strani graničnog prelaza. U sledećem ciklusu, od 2021. do 2027. godine, svi dosadašnji parneri iz Rumunije i Srbije, realizovaće veliki infrastrukturni projekak koji se takođe tiče biciklistićkih staza:

-To znači da bi na teritoriji grada Kikinde trebalo da bude izgrađena još jedna biciklistička staza, u dužini od oko 6,1 kilometar, a u novocrnjanskoj opštini, od graničkog prelaza Srpska Crnja Žombolj, do naseljenog mesta Nova Crnja još jedna biciklistička staza. I u turističkom smislu, očekujemo benefite od ovih staza- kazao je Tanackov i dodao da će najavljeni projekat izgradnje novih biciklističkih staza, u slučaju Kikinde, iznositi oko 755.000 evra.

(Kikinda.org.rs)