„Bez priznanja Kosova ništa od Evrope“

Printscreen
Oglas
Srbiji neće biti odobreno članstvo u Evropsku uniju sve dok ne prizna (tzv.) Kosovo, poručio je danas predsednik Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma Eliot Engel.

– Vreme je da Srbija nastavi dalje. (Tzv.) Kosovo je nezavisno – rekao je Engle na sastanku odbora, na koji su pozvani i Danijel Server, Januš Bugajski i Medlin Olbrajt, zvaničnici i nevladini promoteri kosovske nezavisnosti, javlja Tanjug.

Engel nije predstavnik EU, ali, sudeći po nastupu na Odboru, zna šta smeta Srbiji na putu ka Uniji:

– Iskreno, blokiranje priznanja (tzv.) Kosova i njegovo članstvo u UN samo smeta Srbiji, jer joj ulazak u EU neće odobren sve dok ne prizna nezavisnost (tzv.) Kosova – rekao je Engel.

Odbor, inače, razmatra strategije koje bi nova američka administracija na čelu sa Džozefom Bajdenom mogla da primeni na Zapadni Balkan i Srbiju.

Tzv. Kosovo je, kaže Eliot, „godinama nezavisno“ i poziva se, sa zadovoljstvom, na to da je tzv. Kosovo sada član niza međunarodnih organizacija i institucija:

– Ako se sat vrati tri decenije unazad, to je bio samo san. Nisam mogao ni da zamislim da ću čuti te reči, ali danas je (tzv.) Kosovo postalo član Svetske banke, IMF-a, i više od 110 zemalja je priznalo njegovu nezavisnost, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku, Japan i mnoge druge važne zemlje.

Tzv. Kosovo, kaže Engel, ima poznate pop pevače, fudbalere, ugostitelje, vlasnike nekretnina….ali, priznaje, to nije kraj:

– Mnogo je ozbiljnih izazova ostalo, a najvažnije od svega je da je vreme da Srbija nastavi dalje. Tzv. Kosovo je nezavisno. Iskreno, blokirajući priznanje Kosova, i njegovo članstvo u UN samo smeta Srbiji jer joj ulazak u EU neće biti odobren sve dok ne prizna nezavisnost (tzv.) Kosova. Pozivam Srbiju da nastavi dalje kako bi sve zemlje u regionu nastavile dalje – zaključio je Engel.

U uvodu je priznao i da mu „nijedna zemlja nije dotakla srce više od (tzv.) Kosova“.

 

Izvor: Tanjug/Novosti

Previous articleAfera trgovine ljudima u Žablju
Next articleNa današnji dan 8. decembar