„Beogradske elektrane“ oštetile građane za 190 miliona evra u šest godina

Pixabay
Oglas

Da li javna preduzeća štite javni interes ili se ponašaju tržišno. Javno preduzeće nije osnovano da bi bilo profitabilno nego da služi javnoj svrsi uz to da ne ostvaruje gubitke i da ih vode stručna lica… Da li je nanošenje štete građanima praksa javnih preduzeća u poslednjih 20 godina? Da li oni služe građanima ili građani duguju njima te se gubici mere u milionima….

(VojvodinaInfo)

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) zatražio je od Komisije za zaštitu konkurencije da u službenom postupku utvrdi zloupotrebu monopolskog položaja „Beogradskih elektrana“, kao i da spreči dalju praksu preplaćivanja usluge grejanja u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju CLS, „Beogradske elektrane“ su neusaglašavanjem cene grejanja sa cenom energenata na svetskom tržištu i kršenjem Zakona o komunalnim delatnostima, oštetile Beograđane za 190 miliona evra u proteklih šest godina, prenosi Beta.

„Podsećamo da su Beogradske elektrane od 2014. godine, preko računa za grejanje, uplaćivale u gradski budžet u proseku 30 miliona evra godišnje za opštu potrošnju, čime je ova komunalna usluga pretvorna u jednu vrstu dodatnog poreza na imovinu“, naveli su.

Prema njihovoj oceni, cilj svakog komunalnog preduzeća „mora biti da građanima isporuče javnu uslugu po pristupačnoj ceni i na kvalitetan način“.

CLS je naveo da očekuje od Komisije za zaštitu konkurencije da zaštiti beogradske potrošače i da se „Beogradske elektrane“ primoraju da koriguju cenu usluga, kao i nadoknade štetu pričinjenu građanima od 2014. godine.

Izvor: N1

Previous articleKorona ušla u Dom za stare ,,Nanini konaci“ u Zrenjaninu
Next articleSrbija u crvenoj korona zoni