Banatsko selo na minut od Evropske unije, svaka treća kuća prazna!

Oglas

Nakovo je naselje u Srbiji, u gradu Kikindi, u Severnobanatskom okrugu.

Tokom srednjeg veka u blizini današnje lokacije sela postojalo je naselje po imenu Szollos. Do prve polovine 18. veka naselje više ne postoji i ovaj teren je pust i nenaseljen.

Godine 1782. oblast dolazi u posed braće Kristifora i Kirila Nako, trgovaca grčko-cincarskog porekla iz današnje Makedonije. Kako bi obezbedili radnu snagu na svom posedu podižu 50 kuća 1784. godine i naseljavaju ih stanovništvom mađarskog porekla. Kristifor Nako, u ugovoru sa naseljenim Mađarima, zahteva da se mesto preimenuje u Nakofalva.

Podaci iz 1836. godine kazuju da je selo imalo 1.775 Katolika i 6 Pravoslavaca. Početkom 20. veka u Nakofalvi je bilo 4 Srbina.

Broj stanovnika u naselju 1911. godine raste do 2.834, sa ukupno 583 domaćinstva.

Nakon Prvog svetskog rata 1918. godine, selo ulazi u sastav novobrazovane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Autor : Dobrislava

Drugi svetski rat (1941-1944) Nakovo provodi pod okupacijom Nemačke i lokalnom nemačkom upravom.

Krajem rata 1944. godine, najveći deo stanovništva se povlači sa nemačkom vojskom, a manji deo koji je oslobođenje dočekao u selu, deportovan je u koncentracione kampove. Tokom 1945-1946. selo je kolonizovano porodicama iz Bosanske Krajine (srezovi Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Drvar, Banja Luka, Bihać itd.).

U naselju Nakovo živi 1.918 stanovnika i 849 domaćinstava.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a po popisima od 1961. godine primećuje se smanjenje stanovnika.

Granični prelaz Nakovo-Lunga otvoren je novembra 2014. godine i kategorisan kao međunarodni prelaz treće kategorije.

Sa rumunske strane, prethodno je postojala granična rampa, kao i tabla koja označava kraj naselja. Ovaj prelaz funkcionisao je i u drugoj polovini 20. veka. Tako je, nakon 20 godina pauze, prelaz ponovo osposobljen za upotrebu, dok se u narednom perodu radilo na pripremanju uslova za neprekidno propuštanje vozila tokom čitavog dana.

Radovi na rekonstrukciji infrastrukture završeni su 2019. godine, kada je izgrađena i biciklistička staza koja povezuje naselja sa obe strane granice.

Nakovo, selo kod Kikinde, nalazi se na samoj granici sa Rumunijom, a time i sa Evropskom unijom.

Nakon otvaranja graničnog prelaza sa Rumunijom, Nakovo je na geografski idealnom mestu. Deset kilometara od Kikinde, na minut od granice i pedeset kilometara od Temišvara.

Ko hoće, može da radi u Evropskoj uniji a da živi u Srbiji. Ipak, ni to nije dovoljno da zadrži mlade, prenosi RTS.

 

(Wikipedia)

Previous articleMuči vas BOL U LEĐIMA? Pokušajte sa ovim trikom
Next articleZbog ovoga ste stalno umorni i neispavani!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here