BANAT: Krompir skuplji od banana!

krompir
Ilustracija, rs.n1info.com
Nije neuobičajeno za prve zelene plodove da nose visoke cene, ali ne dešava se baš često da prošlogodišnji rod s početkom godine ima značajno veću cenu. Cena kilograma starog krompira dostigla je i 90 dinara ovih dana, što je jednako ceni kilograma južnog voća.

Selo Taraš poznato je mnogobrojnih gazdinstvima koje se bave proizvodnjom najkvalitetnijeg krompira u zemlji. Međutim s početkom sezone zbog niske prodajne cene krompira, i prinosa koji je bio znatno manji zbog nepovoljnih vremenskih uslova mnogobrojni proizvođači su primorani da već krajem godine krompir kupuju od preprodavaca.

I preprodavci su na mukama, cena lanjskog krompira se izjednačila sa južnim voćem. Kilogram staje kao i banane u nekim trgovinama.

Prodavci kažu da cena kao i uvek zavisi od kvaliteta ali su i sami iznenađeni visokim cenama koje su prethodne godine bile dosta niže. Naime cena crnog luka i krompira je viša od cene pomorandži i banana. Za kilogram mladog kupusa valja platiti od 30 do čak 60 dinara, dok kilogram šargarepe treba izdvojiti od 80 do 100 dinara.