„Balkanski tok će Srbiji donositi 90 miliona dolara godišnje…“

Pixabay

Predsednik Aleksandar Vučić juče je u poseti Bugarskoj prilikom obilaska gradilišta gasovoda rekao da je Balkanski tok suštinski važan projekat za Srbiju.

„Nadam se da će Bugarska svoj deo posla obaviti na vreme, s obzirom da su zakasnili, mislim da će do kraja godine završiti pa ćemo od sledeće godine moći da se snabdevamo Balkanskim tokom“, rekao je za Prvu TV Vojislav Vuletić, predsednik skupštine Udruženja za gas Srbije, prenosi portal b92.net

„Kapacitet Balkanskog toka je 15 milijardi kubnih metara godišnje, znači da bi trebalo da donosi 180 miliona dolara, odnosno, pošto je firma za transport 50 odsto ruska a 50 odsto naša, dobijaćemo oko 90 miliona godišnje“, kaže Vuletić.

To je samo korist od tranzitnih taksi, kako kaže, a korist od samog korišćena gasa je daleko veća, jer će EPS da gradi nove kapacitete na prirodni gas.

„Što ranije dobijemo gas, to bolje. Mi smo svoj deo posla obavili, čekamo da Bugari završe“, dodao je.

„Kašnjenje je bilo očekivano, imali su određenih problema sa biranjem izvođača radova, pa je sud morao da odlučuje“, objašnjava Vuletić.

Prema njegovim rečima, preko Ukrajine uskoro neće moći da se snabdeva gasom iz tehničkih razloga, naime, tom gasovodu je istekao rok upotrebe a mnogo je skuplje praviti gasovod po suvom u odnosu na polaganje cevi u more, pa se mora naći neka nova ruta.

Danas oblačno i sveže, toplije vreme ponovo od četvrtka

(B92.NET/TVPRVA)