Baka Nadežda (108) vam daje 10 SAVETA za dug život

Pixabay

Nadežda Pavlović, najstarija živa Beograđanka i Srpkinja, slavi danas u svom domu na Vračaru 108. rođendan!

Baka Nada danas nije bila raspoložena za razgovor sa novinarima, ali nam je zato njena negovateljica potvrdila da se dobro oseća.

Rođena je u Kraljevini Srbiji, promenila je osam država, preživela dva svetska rata, od malih nogu se bavila sportom, drugovala sa čuvenom Desankom Maksimović, a poslednje četiri i po decenije se skrasila u centru Beograda.

Baka Nadežda možda više nije u formi kao nekada, ali je više puta reporterima “Blica” otkrila svoju tajnu dugog i srećnog života.

1. Ustajanje u 6.00

Decenijama je baka Nada ustajala u 6.00, a na počinak odlazila u 21.00. Dan je počinjala osveženjem i doručkom, uz obaveznu popodnevnu dremku, a zatim gledanje televizije ili primanje posete do vremena za spavanje.

2. I slano i slatko

O ishrani nikada nije vodila računa, uvek je volela da uživa u slanim i slatkim specijalitetima. Nije pušila i pila, kako nam je rekla jedino je pre šest godina zaradila povredu kuka, a ni visok pritisak joj ništa ne može.

3. Sport i vežbe

Od malih nogu se pridružila sokolskom društvu, a ljubav prema atletici i gimnastici negovala je čitavog života. Sa vežbanjem je nastavila čak i u drugom veku svog života, pa je uzimala oklagiju za vežbanje i strunjaču za pod.

4. Sobni bicikl

Do pre par godina najstarija Beograđanka je skoro svakodnevno vozila sobni bicikl, ali doktorka joj je zabranila zbog površinskih kapilara i masnog tkiva. Često bi zaboravila na vreme, pa je vozila i preko 30 minuta.

5. Važna je narav

– Smatram da je tajna mog dugog života moja narav. Kod mene ako se desi nešto strašno, nešto neprijatno, teško, meni je važno samo da preživim tu noć. Sve što je prošlo „bacajte, ne mislite o tome“ – savetovala je prošle godine Nada.

6. Ah, taj Beograd

Rođena je u Visokom, u Bosni i Hercegovini, tamo je završila osnovnu školu, nakon toga gimnaziju u Sarajevu, da bi sa samo 14 godina pošla u Beograd da nastavi usavršavanje na Višoj pedagoškoj školi.

7. Bivša nastavnica

Baka Nada je duže od četiri decenije u zasluženoj penziji, a nekada je radila kao nastavnica nemačkog i srpskog jezika, pa ne čudi njena strast prema čitanju i književnosti.

8. Vajber i tablet

Baka Nadežda ima decu, unučiće, praunučiće koji žive po Srbiji ili u inostranstvu, a sa njima je ponajviše u kontaktu putem Vajbera, mada nikad nije krila da voli da koristi tablet.

9. Politika i izbori

Poslednjih godina Nadežda se veoma zainteresovala i za politiku. Kako nam je rekla prošle godine počela je i da glasa na izborima.

10. Klasična muzika

Pored čitanja baka Nadežda je i ljubitelj muzike. Od muzike najviše voli da sluša klasiku, na repertoaru su Bočeli, Pavaroti, Marija Kalas.

(Kurir.rs/Blic)