Bajden progovorio o Dejtonskom sporazumu: „Stvar nije gotova“

PBS NewsHour
Oglas

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da je Dejtonski sporazum doneo mir u Bosni i Hercegovini, reafirmisao njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost, ali i da četvrt veka kasnije nije u celosti završen posao, kako je naveo, po pitanju pravde, pomirenja, kao i kreiranja funkcionalne multietničke BiH.

Kako je Bajden istakao, a preneto na sajtu novoizabranog predsednika „buildbackbetter.gov“ „videli smo kako nacionalizam pobeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, a ne provođenje reformi u korist većine“ i poručio da je da je „godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o svetlijoj budućnosti i da se ponovo obavežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za sve njene građane“

Kao predsednik, dodaje on, očekujem saradnju sa međunarodnom zajedničkom i građanima BiH kako bismo konačno postigli obećanje iz Dejtonskog sporazuma, kao što je prosperitetna, ali i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu Evrope – celovita, slobodna i mirna.

Dodao je da se pridružuje međunarodnoj zajednici i građanima BiH u obeležavanju 25. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je, prema njegovim rečima, doneo kraj kod jednog od najgorih sukoba na evropskom kontinentu nakon Drugog svetskog rata.

„Na ovaj dan obeležavamo napore mirotvoraca, iako istovremeno žalimo za izgubljene 100.000 života i preko milion raseljenih“, naveo je Bajden.

 

Izvor:

TANJUG

Previous articlePančevo: Za pola godine 131 saobraćajna nezgoda – petoro poginulo
Next articleSrbija i srpske zemlje na Balkanu: Znamenite ličnosti i vladari – Balšići