Bačka: Mnogi ugostitelji stavili ključ u bravu

Pixabay
Oglas

U protekle, bezmalo dve, godine, ugostitelji u Srbiji se suočavaju sa velikim izazovima. Sa jedne strane to je opstanak na tržištu, a sa druge očuvanje radnih mesta. Mnogi nisu izdržali, a oni koji jesu nadaju se završetku epidemije i vraćanje života u normalu.

U Subotici su mnogi vlasnici ugostiteljskih objekata morali stave ključ u bravu. Neki za stalno, a neki privremeno, dok se ponovo ne stvore normalni uslovi za rad. Država jeste pružila pomoć, ali kako kažu, pre svega za očuvanje radnih mesta. I pored toga mnogi radnici u ugostiteljstvu su ostali bez posla.

„Sada radimo sa minimalnom radnom snagom, da bismo opstali, da bismo bili pozitivni. Jedini je uslov da svi radnici na vreme dobiju platu i da ima smisla ono što radimo. Nažalost mnoge kolege su se već predale i zatvorile su svoje lokale. U priči sa ostalima vidimo da se sve više njih nalazi u istoj situaciji i samo čekaju trenutak kada će zatvoriti“, ističe Oliver Vicai, ugostitelj iz Subotice.

Menadžer jedne subotičke sale za izdavanje, Norbert Piuković kaže da su otpustili sve zaposlene, jer posla već odavno nema. Ovo je period kada se u normalno vreme uveliko planiraju balovi, ali njih ni ove godine neće biti. Građani se, kaže, interesuju za iznajmljivanje sale, ali se samo retki odlučuju da nešto i organizuju, a i ti događaji su uglavnom ograničeni do večernjih časova, zbog poznatih mera vezanih za kovid propusnice.

Turizam, koji se u značajnoj meri naslanja na usluge ugostiteljstva, nalazi se u malo boljoj situaciji, a i pomoć koju su zaposleni u turizmu dobili od različitih nivoa vlasti je ipak konkretnija. Kada je u pitanju Pokrajina, sredstva za ovu godinu su već spremna, kaže za RTV resorni sekretar Nenad Ivanišević.

„Očekujemo da najmanje 200 miliona bude plasirano kao direktna pomoć, kao nepovratna sredstva. Važno je da naglasim da Sekretarijat daje nepovratna sredstva, a važno je samo da sredstva budu upotrebljena za namenu za koje se konkurisalo, da budu opravdana. Ono što mogu da kažem sa velikim zadovoljstvom jeste da je 99,2 odsto novca upotrebljeno na adekvatan način i opravdano, što pokazuje veliku želju ljudi u turizmu da razviju turističke potencijale“, dodaje Ivanišević.

Ivanišević je takođe podsetio i na činjenicu da su zahvaljujući subvencijama u protekloj godini uspeli da sačuvaju 4 hiljade radnih mesta, a otvoreno je i 500 novih.

(rtv.rs)

android aplikacija
Previous articleNOVI SAD: Isključenje vode
Next articleUmesto najlepšeg somborskog izletišta, danas na Šikari imamo smetlište – Evo zašto!