Bačka: Koliko je kiša uticala na ovogodišnji prinos meda?

SHARE
med
Ova godina loša je za pčelare u Zapadnobačkom okrugu. Razlog smanjenog prinosa meda kod većine pčelara su loše vremenske prilike.

Što se tiče apatinskih pčelara, oni se nadaju da će sledeće sezone popraviti ovogodišnji loš prinos. Za to će im pomoći subvencije opštine Apatin za koju su potpisali ugovore u vrednosti od 2 miliona dinara.

Prepolovljen prinos meda na kraju sezone situacija je sa kakvom se pčelari nisu sretali poslednjih nekoliko godina. Nepovoljni vremenski uslovi značajno su smanjili prinos i na poslednjoj paši, pa će meda biti mnogo manje.

Predsednik Društva pčelara „Dunav“, Rade Stevanović, kaže da je suncokretova paša podbacila potpuno jer je svakodnevno padala kiša. Bagrema je bilo malo kao i uljane repice.

„Rezulalti su loši, ne pamtim kada je bila ovako loša godina kao ova sezona. Meda će biti nešto ali jako slabo, naročito što se tiče bagrema koji je prvi pdobacio, a onda i suncokreta. Ako ne bude šumskog meda, ne znamo kako ćemo se pokriti za iduću sezonu, a ni završiti ovu kada su novci u pitanju“, rekao je Vladimir Kovačić, iz Društva pčelara „Dunav“.

Ove godine med od suncokreta biće namenjen isključivo domaćem tržištu.

„Ni prošlogodišnji ni ovogodišnji bagrem još uvek nismo prodali, stoji nam i to je za nas veliki problem. Suncokret ćemo prodati, a naročito sada ove male količine. Nismo zadovoljni sa cenom, nadamo se da će biti možda bar dva i po evra”, kaže Rade Stevanović.

I ako se većina pčelara žali na loše vremenske uslove, ima i onih koji su od 160 pčelinjih društava sakupili u sezoni četiri tone meda, ali ipak prinos nije na prošlogodišnjem nivou.

Prof. Stanoje Vujičić iz Društva pčelara „Avram Maksimivić“. Sombor kaže, „Pa, nekada i pčelari budu kao i pecaroši – neki se hvale, a neki neće da kažu koliko su meda dobili, da drugi pčelari ne bi došli na mesto gde bilje medi. Na suncokretu sam dobio oko 20 kilograma po društvu, dok je repica bila slabija sa samo 500 kilograma ukupnog prinosa. Bagrem bio 1.500 kilograma. Moje pčele su uglavnom kod Tavankuta, jer je tamo čist vazduh i priroda“.

Ove godine cena suncokreta na veliko je dva evra po kilogramu, a bagrema četiri, ove godine neće biti meda za izvoz, kao lane. Razlog za takvu situaciju pčelari vide u manjoj potražnji na evropskom tržištu.

Izvor: RTV