Arheolozi pronašli u Sloveniji srednjevekovno groblje

Ilustracija/Pixabay
Tim arheologa iz Muzeja Pomurja u Sloveniji otkrio je srednjovekovno groblje u mestu Tišina, prvo takve vrste u severoistočnom Pomurju.

Do sada je identifikovano oko 50 grobova, mada tim procenjuje da ih ima nekoliko stotina, navodi STA.

Najznačajniji artefakti pronađeni u grobovima bili su različiti tipovi ženskog nakita, uglavnom ukrasi za kosu i prstenje. Samo Sankovič, vođa arheološkog tima, za agenciju kaže da je pronađeni predmeti pripadaju vremenu „bjelobrdske kulture“ koja je naseljavala Panonsku niziju između 10. i 12. veka.

Otkriće groblja donosi i nove činjenice vezano za nastanak i srednjovekovnu istoriju slovenačkog grada Tišine.On se prvi put spominje u pisanim dokumentima 1347. godine, a ovo otkriće pomera njegov nastanak za još najmanje 300 godina ranije.

Stručnjaci koji su sproveli geofizička istraživanja u lokalnoj crkvi otkrili su da se ispod nje možda skriva još starija crkva koja datira iz istog vremena kao i groblje.


Prošle godine otkriveni su srednjevekovni i moderni grobovi duž severnog i južnog zida crkve Marijinog rođenja, a iskopavanja se trenutno vrše između 30 do 50 metara severno od crkve.

Metka Fujs, direktorka Muzeja Pomurja, primetila je da su arheološka istraživanja poslednjih dvadeset godina promenila dosadašnja saznanja o najstarijoj prošlosti regije: „Izvanredni novi nalazi iz svih istorijskih epoha, od praistorije do srednjeg veka, pobudili su radoznalost šire javnosti za ovo područje„.

Za postioce, ovaj muzej je pripremio tematske izložbe i stalnu postavku u dvorcu Murska Sobota, čija se rekonstrukcija trenutno odvija, piše Tanjug.

U narednom periodu muzej Pomurja planira da predstavi najlepše eksponate iz svoje zbirke, uključujući i odabir ovog arheološkog materijala kao deo nove priče životu ljudi uz reku Muru tokom istorije, navodi agencija.