APEL ZA BANAĆANE- Zbog Ambrozije moguće KAZNE!

Akcija suzbijanja ambrozije i polena
Ambrozija

Zbog uticaja na zdravlje stanovništva i povećanog broja osoba kod kojih se ispoljavaju simptomi alergije uzrokovane polenom biljke ambrozija, Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i Odeljenje inspekcije i komunalne policije Gradske uprave grada Sombora ponovili su apel građanima za potrebom uklanjanja ove korovske biljke.

Odlukom Skupštine grada Sombora o zaštiti poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada, poljskih puteva i kanala od poljske štete propisano da su vlasnici i korisnici obradivog poljoprivrednog zemljišta dužni da zemljište redovno obrađuju, kao i da vrše sistemsko-kontinuirano uklanjanje svih korova, a naročito ambrozije na istom.

Ambrozija se može uništavati dozvoljenim hemijskim sredstvima, ili mehaničkim putem: čupanjem i košenjem. Čupanje se preporučuje iz korena, a košenje što bliže zemlji, kako ne bi ostali izdanci koji mogu opet da izrastu.

Ukoliko se ne pristupi uništavanju odnosno uklanjanj ambrozije Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine na osnovu podataka poljočuvarske službe, i Komunalna inspekcija i komunalna policija u toku redovnih kontrola da primeniće sankcije protiv lica koja načine ovaj prekršaj, odnosno ne pristupe uništavanju ambrozije.

Za učinjeni prekršaj u ataru prekršiocu preti novčana kazna u iznosu od 25.000,00 dinara