Apatin: Lekovito bilje za svetsko tržište

SHARE
lekovito bilje
organicmelissa.com
Porodična kompanija iz Apatina sa najsavremenijim pogonom u Svilojevu, jedina je srpska firma koja proizvodi suve biljne ekstrakte za svetsko tržište. Potencijala za uzgoj i preradu lekovitog bilja ima, ali nije dovoljno iskorišten.
adsteam seo i izrada web sajta

Jedini proizvođači ovog ekstrakta u našoj zemlji, ključ uspeha na stranom tržištu vide u uvođenju inovacija i konstantnom radu po  najsavremenijim standardima u toj oblasti.

Za više od 20 godina, od malog porodičnog preduzeća, „Melisa farm“ danas je jedini izvoznik suvih biljnih ekstrakata kao prerađenog lekovitog bilja iz naše zemlje. Proizvodnja se obavlja po najsavremenijim svetskim standardima. Njihovi suvi i tečni ekstrakti dokazali su kvalitet na tržištima SAD i Evropske unije. Oko 50 tona iznosi ukupna proizvodnja na godišnjem nivou. Najzastupljeniji proizvodi su melisa, timijan i kamilica.

Stevan Pinćir, direktor „Melisa farm“ izjavio je, „Tajna uspeha je u tome što smo uspeli da proizvodimo standardizovane suve i tečne ekstrakte. Oni su kao takvi aktivni na određene komponente, koje blagotvorno deluju na ljudsko zdravlje. Tržišta su otovrena, liberalna, pa ako ste u stanju da svojim proizvodom odgovorite zahtevima, vi tada ispunjavate traženi i ciljani kvalitetet, a to je ključ koji će plasirati upravo vaš proizvod na ta tržišta“.

Uzgoj lekovitog  bilja kod nas ima veliki potencijal, ali je nedovoljno iskorišten.

„Razlog je što naprosto nekada naši proizvođači lekovitog bilja nisu dovoljno konkurentni, u odnosu na neke inostrane proizvođače. Većinom mi kupujemo lekovito bilje sa domaćeg terena, ali nažalost mi delom i zavisimo od uvoza lekovitog bilja“.

U najsavremenijim laboratorijama obavljaju se analize i proizvodnja ekstrakata lekovitog bilja za potrebe farmaceutske, kozmetičke i prehrambene industrije. U kompaniji je zaposleno 25 radnika.

„Sve se to tiče najsavremenijeg standarda dobre proizvođačke prakse koji mi uvodimo u našu proizvodnju da bi zadovoljili izuzetno visoke kriterijume i zahteve stranog tržišta i klijenata sa kojima poslujemo širom sveta“, kazala je Nevena Đokić, biotehnolog.

Kontrolor kvaliteta, Monika Periškić kazala je, „Ovo mi je prvi posao u struci. Ovde sam se upoznala sa svim tehnologijama i uređajima sa kojima nisam imala ranije prilike da radim niti stičem praksu“.

Proizvedeni ekstrakti ekovitog bilja imaju sertifikate o kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti. Koriste se u farmaceutskoj industriji u zemljama širom sveta.
adsteam seo i izrada web sajta