Anonimusi PRETE: Pustite Asanža ili haos dolazi po vas!

Foto: Profimedia

Hakerska grupa “Anonimusi” zapretila je juče britanskoj vladi da pusti iz pritvora osnivača sajta “Vikiliks” Džulijana Asanža, ili će, kako se navodi, nastupiti haos.

“Oslobodite Asanžda ili haos dolazi po vas! Nacionalna kriminalistička agencija #oflajn”, naveli su hakeri u postu na “Tviteru”, prilažući skrinšot ugašenog sajta Nacionalne kriminalističke agencije (NCA).

Do upozorenja je došlo nakon što su članovi grupe, iz šireg kruga “Anonimusa”, rekli da su uspeli da privremeno sruše sajt Agencije. Međutim, njihov “tvit” naišao je na kontradiktorne odgovore nekoliko pratilaca koji su okačili svoje skrinšotove sajta NCA na kojima se vidi da je, u stvari, u funkciji.

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

“Nekad se učita, a nekad je oboren. Dodajemo još malo snage da ga totalno srušimo”, odgovorili su “Anonimusi”.

Predstavnici NCA izjavili su za britanski “Ekspres” da je došlo do DDoS napada oko ponoći, ali da su posledice bile minimalne. Napad je ograničio i usporio pristup sajtu na kraći period vremena, ali ga nije oborio, naveli su iz NCA.

Prošle nedelje su “Anonimusi” zapretili da će “osloboditi sile interneta” ako britanska vlada ne oslobodi Asanža, nakon njegovog hapšenja u ekvadorskoj ambasadi u Londonu prošlog četvrtka. Asanž je bio pod azilom u ambasadi od 2012. Britanija sada treba da odluči da li će izručiti Asanža Sjedinjenim Državama, gde ga traže zbog zavere za krađu poverljivih podataka zajedno sa bivšim obaveštajnim analitičarem Čelzi Mening.

 

Izvor: Blic.rs