Angela Merkel prelomila? Nemačka uvodi najrigoroznije zatvaranje?!

Nemačka, Image by Pexels from Pixabay

Ulazi li Nemačka u mega-lockdown, nakon prethodnog karantina tokom decembra i januara, a koji prema mišljenjima treba da se produži. Danas se kancelarka Angela Merkel sastaje s premijerima saveznih pokrajina da dogovore epidemiološke mere nakon 31. januara. Stručnjaci se zalažu za najstrožiji karantin, ali i političari, jer se novi soj virusa širi 6-8 puta brže, pa se Nemci boje da ne završe kao Englezi.

Nemci su gotovo u potpunom karantinu, ali se i većina stanovništva zalaže za stroži lockdown, piše konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung. Merkel je za policijski sat, zatvaranje škola, obavezan rad od kuće, brže vakcinisanje i nošenje FFP2 maski, piše Der Spiegel.

Većina stručnjaka koji savetuju nemačku vladu upozorila je da ne bi bilo dobro precenti trenutnu pozitivnu situaciju s opadajućom brojkom novozaraženih. „Zemlje poput Irske dobro su upozorenje koliko se brzo može poništiti uspeh u borbi protiv pandemije“, ističe premijer Sarske Tobias Hans (CDU) za Rheinische Post. Irska je prva u EU proglasila lockdown i sjajno spustila broj zaraženih, ali je otvaranje pubova i trgovina uoči Božića značilo novo razbuktavanje pandemije.