Aleksandar iz Novog Sada je rođen kao žena: „Živeo sam TUĐ ŽIVOT, sada ne pristajem na to da se krijem!“

Foto: Aleksandar Sič / Privatna arhiva

Zove se Aleksandar Sič (24) i živi u Novom Sadu, po struci je fizioterapeut, fitnes trener i konobar, a trenutno vodi onlajn treninge svojim klijentima. Mnogi koji ga poznaju nemaju ideju da je Aleksandar – rođen kao žena.

„Živeo sam tuđi život“

Aleksandar je sebe smatrao dečakom od kad ima svest o sebi, ali ono što ga je dovodilo u zabludu bila je devojčica koju je video u ogledalu.

„Momenat kada sam shvatio da se osećam drugačije bio je baš rano, kad sam imao prvu svest o sebi i svom postojanju, možda s nekih pet ili šest godina. Kad ste dete, nemate baš osećaj šta je muško, žensko i te vrste podela, jednostavno imate potrebu da se igrate sa kime želite i sa čime želite. Nisam krio od roditelja kako se osećam jer nisam uopšte shvatao to kao nešto što bi potencijalno trebalo da se krije. Moji su mi davali slobodu uvek da se ošišam i obučem kako želim i družim sa kim želim. Bio sam vrlo nesrećan u pubertetskim godinama, jer se telo razvilo na drugu stranu od onoga kako sam ja želeo i mislio sam da sam izgubljen slučaj u potpunosti. Taj osećaj da živite tuđi život mislim da nikada neću uspeti da ispričam nekome“, kaže ovaj mladić.

Kako je rastao, u njemu je rasla i želja da odraz koji vidi u ogledalu bude izgled osobe kakvom se osećao iznutra. Odlučio je da i fizički postane muškarac.

Aleksandar Sič Foto: Aleksandar Sič / Privatna arhiva
Aleksandar Sič

„Želim i da izgledam kao muško“

U periodu kada je Aleksandar odlučio fizički da se menja, mali broj ljudi iz Srbije je prošao kroz ono što je njega čekalo, pa nije imao nikoga da ga posavetuje i ukaže na sve što je važno. Ipak, oskudne informacije nisu ga pokolebale u nameri.

„Tranziciju sam počeo sa 19 godina, nisam imao od koga da čujem i vidim bilo kakvo iskustvo vezano za celu tu priču. Negde na internetu sam čitao o majoru Heleni i tu sam dobio prve informacije o tome kome mogu da se obratim i kako izgleda taj početni deo. Trenutno sam u fazi oporavka od najnovije operacije koju sam imao pre sedam nedelja. Čeka me još jedna manja intervencija za nekih šest meseci, nadam se, i onda bi trebalo da je gotovo“, priča za „Blic“ Aleksandar.

„Zbog tranzicije sam izgubio prijatelje“

Aleksandar Sič Foto: Aleksandar Sič / Privatna arhiva
Aleksandar Sič

„Tranzicija nije samo testosteron“

„Uvek govorim da tranzicija nije samo hormon i operacija, postoji i psihički i emotivni deo. Onoliko koliko naučimo da prihvatimo sebe, toliko će nam lep život biti, i obrnuto. Prvo od sebe i od ogledala, pa onda sve ostalo. Tu je ključna stvar – što više otvoreno pričati o sebi i svojim emocijama, a što manje ćutati i gurati sve to pod tepih“, priča Aleksandar.

Ovaj mladić ima i svoj Jutjub kanal za koji snima video-klipove u kojima priča o sebi i svojoj tranziciji, a kao najveći motiv navodi da želi da pomogne drugim transosobama i onima koji nisu sigurni u svoj rodni identitet.

„Jutjub kanal sam otvorio upravo iz razloga što smo mi muškarci, a pogotovo transmuškarci, jako zatvoreni i jako malo komuniciramo. Pogotovo o ovim temama i treba da se priča. Kad sam počeo da pričam o ovome javno, javilo mi se baš dosta transmomaka svih uzrasta, neki za savet, neki samo da porazgovaraju i drago mi je što mogu iz svog iskustva da pomognem ili usmerim na naše doktore. Ja tu pomoć na početku nisam imao i upravo iz tog razloga želim da je drugi imaju“, kaže.

„Srećan sam svake sekunde svakoga dana“

„Prošle godine nisam uspeo da upišem Medicinski fakultet, nadam se da će ove godine biti drugačiji ishod. Za sada je još uvek u domenu mašte, ali voleo bih da jednog dana osnujem fondaciju za pomoć transosobama, za baš sve što im treba ovde u Srbiji, od početnih faza sve do operacija“, zaključuje.

Autor: (Blic.rs)