Aktivista za prava radnika osuđen zbog neprijavljivanja prihoda, organizacije platile kaznu

(RTV)

Radnički aktivista iz Subotice Mikloš Nađ Olajoš osuđen je zbog neprijavljivanja prihoda ostvarenih u kampanji za lokalne izbore održane 2012. godine. Zbog toga je njegovo udruženje „Solidarnost“ uputilo poziv za pomoć sličnim organizacijama koje su se pozivu odazvale, a kazna plaćena. Nakon svega, Nađ Olajoš poručuje državi da ova pravila primeni na sve.

Nakon četiri decenije sindikalne i borbe za prava radnika, aktivista Mikloš Nađ Olajoš iz Subotice dočekao je da ga osude po tužbi Agencije za borbu protiv korupcije. Zato što pre sedam i po godina, kao nosilac liste, nije podneo Agenciji finansijski izveštaj o prihodima i rashodima u kampanji za lokalne izbore na kojima je Udruženje građana „Solidarnost“ učetvovalo.

„Za naše udruženje građana „Solidarnost“ iz Subotice je sramotno ukoliko se Srbija opravdava ovakvim presudama da se kod nas vodi borba protiv korupcije, a svi veliki igrači, koji znamo koji su, i šta je urađeno u proteklih trideset godina – protiv njih se ne vodi nikakav postupak i nisu sankcionisani“, kaže aktivista Udruženja građana „Solidarnost“ Mikloš Nađ Olajoš.

Sedam i po godina nakon izbora kažnjen je sa trideset i dve hiljade dinara, nakon čega su uputili apel za pomoć, koju su i dobili od sličnih organizacija u regionu, tako da je kazna plaćena.

„Mi smo naš deo uradili i, po nama, sada je na državnim organima da prema svima se vodi istinska borba protiv korupcije, jer ovo nije ono što bi trebalo da bude“, dodaje on.

Na pomenutim izborima su učestvovali sa motivacijom, kako su tada navodili, da se „čuje reč osiromašenih radnika i nezaposlenih koji su bili izbačeni na ulicu iz opljačkanih preduzeća“. Dobili su nešto više od jedan odsto glasova.

 

RTV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here