Ako još niste probali pravu pitu, imate priliku da to učinite u Banatskom Despotovcu

pita
Pita, Foto: Thinkstock

Karavan Banatske bajke na Pitijadi u Banatskom Despotovcu održaće se u četvrtak, 18.aprila, sa početkom u 17 časova.

Pitijada predstavlja takmičenje u pravljenju pita.

Cilj održavanja manifestacije je da se sačuva način pravljenja starog jela – pite, po receptu donešenom iz Bosne, koji je prenošen sa kolena na koleno. Tako da je tradicionalno jelo ovog mesta postala Bosanska pita, koja je ručno tegljena, sa krompirom – krompiruša, zeljanica i sa sirom.

Organizator manifestacije, koja se tradicionalno po 17. put dešava, je Asocijacija žena Srednjobanatskog okruga Banatski Despotovac, uz podršku Mesne zajednice.

Učešće u organizaciji uzela je i Turistička organizacija grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanin i IP Media 023. Manifestaciju su pomogli prijatelji i sponzori: DOO „Vodovod i grejanje”, Menjačnica „Spin”, JKP „Pijace i parkinzi”, Feniks đep, Gas komerc, Fk „Mladost” Banatski Despotovac, Lovačko društvo Banatski Despotovac, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, Mile Svaković i Petar Rajlić.

Pored degustacije i ocenjivanja pita i savijača, posetioci će moći da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, koji će delom biti upotpunjem programom „Karavana Banatske bajke“.

Proglašenje pobednika u spravljanju najbolje pite planirano je za 19 časova, nakon čega će posetioci moći da probaju neke od 50 pita, koje će ove godine biti u konkurenciji za najbolju.