AKCIJA POLICIJE: Uhapšeni sudski izvršitelji – Oprali“ tri miliona dinara

Hapšenje, Ilustracija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu uhapsili pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su malverzacijama oštetili više osoba za oko 3.000.000 dinara.

Uhapšeni su sudski izvršitelji iz Valjeva G. B. (49), D. J. (60), S. V. (49) i S. P. (49) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i pranje novca, kao i Z. P. (48) koji se tereti da je izvršio krivična dela pranje novca i pomaganje u zloupotrebi službenog položaja.

Osumnjičeni se terete da su, od januara 2018. do novembra 2019. godine, fingirali sprovođenje izvršnog postupka, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Kako se sumnja, oni su fiktivnom dokumentacijom izdavali naloge računovodstvu suda za isplatu sredstava na račun osumnjičenog bravara Z. P, na ime usluga obijanja i zamene brava na vratima koje on nije izvršio.

Na taj način su, kako se sumnja, oštetili izvršne poverioce za 2.963.300 dinara.

Takođe, dodaje se u saopštenju, postoje osnovi sumnje da je G. B. od decembra 2015. do decembra 2016. godine novac koji su izvršni dužnici uplatili na ime troškova postupka zadržavao za sebe, bez uplaćivanja na račun suda.

On je na taj način, kako se sumnja, oštetio izvršne poverioce za 119.250 dinara.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.