Bez čega ne treba da krenete na jesenje putovanje?

0
6

Opalo lišće i toplo, ali ne prejako sunce, mnoge ljubitelje putovanja podstiču da spakuju kofere i zapute se na još jednu turističku destinaciju. Bilo da putujete u inostranstvo ili se zadržavate u Srbiji, potrebno je da se dobro pripremite kako biste na putovanju mogli u potpunosti da se opustite i uživate u svakom trenutku. U nastavku saznajte šta ne smete zaboraviti!

Putno osiguranje je potrebno kada god da putujete u inostranstvo

Stvar koja nije obavezna, ali definitivno jeste gotovo pa neophodna za putovanje u inostranstvo jeste putnicko osiguranje. Ova vrsta osiguranja izuzetno je jeftina, pa se cene za osnovni paket kreću od svega 160 dinara po danu za Evropu i nešto više za zemlje van Evrope.

Za malo novca dobićete bezbrižnost da šta god da vas neočekivano zadesi na putovanju neće biti problema. Osnovna pokrića putnog osiguranja su: medicinski troškovi koji obuhvataju bolničko i vanbolničko lečenje, različite dijagnostičke procedure, lekove, a u nekim osiguravajućim kućama i prevoz do lekara, kao i iznenadna akutna stanja izazvana hroničnom bolešću, troškovi transporta u zemlju prebivališta zarad nastavka lečenja, kao i transport posmrtnih ostataka u onim najgorim situacijama. Takođe, u okviru pokrića mogu se naći i asistencija u slučaju gubitka dokumenata, kao i gubitak prtljaga, a u nekim slučajevima i pravna pomoć.

Bilo šta od pokrivenih rizika da vas zadesi u inostranstvu, možete pozvati call centar osiguravajuće kuće. Broj je obično istaknut na polisi koju ugovorite i dobro je da ga uvek imate uz sebe. Nakon poziva, operateri će vas uputiti u dalje korake.

Prilikom kupovine putnog osiguranja, osim na cenu, obratite pažnju i na detalje paketa i sumu osiguranja. Kupovinu možete završiti online, preko zastupnika u osiguranju koji porede cene i ponude više osiguravajućih kuća, ili direktno putem sajtova osiguravajućih kuća.

Važni dokumenti neka budu uvek uz vas

Iako je suvišno ponavljati, svakome od nas može da se desi da zaboravimo osnovne dokumente kada putujemo.

Za prelazak granice pasoš je prva stvar koju pakujete kada se pripremate za put, dok vam je za putovanja unutar naše zemlje dovoljna lična karta, a naša preporuka je da ponesete i zdravstvenu knjižicu. U slučaju da vam je potrebna hitna medicinska pomoć, zdravstvena knjižica je dokument koji će vam dosta olakšati ovaj proces gde god da se nalazite unutar naše zemlje.

Za putovanje u inostranstvo izuzev pasoša nekada su vam potrebna i dodatna dokumenta. Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova naći ćete šta vam je sve neophodno od dokumenata kada putujete u određenu državu, kao i opšte informacije koje će vam biti od koristi dok boravite u inostranstvu. Tu si i potrebni podaci za putovanje sa ljubimcem, za putovanje automobilom i sve predviđene i nepredviđene okolnosti.

Tako je za putovanje automobilom često potreban zeleni karton i uvek treba proveriti na koji način se plaća putarina – na naplatnim rampama ili kupovinom vinjete. Kada putujete automobilom, dodatno se raspitajte i o pravilima u saobraćaju u zemlji u koju putujete poput potrebne opreme, dozvoljene brzine i slično. Uvek je preporučena i međunarodna vozačka dozvola.

Foto: Pexels

Topla odeća za iznenadne promene vremena

Kiša, sunce, vetar, iznenadni pljuskovi, a u najekstremnijim situacijama i sneg, sve to su vremenski uslovi koji mogu da vas sačekaju kada putujete na jesen. Posebno ako govorimo o putovanjima u evropske gradove, ali i putovanjima po Srbiji. Za tropske destinacije, ovo ipak nije slučaj, pa tu možete potpuno slobodno da spakujete vaše omiljene letnje komade odeće.

Ono što vam je potrebno kada putujete po našoj zemlji ili Evropi jesu lagane teksas jakne, ili nešto tanje zimske jaknice, farmerke, lagane pantalone, potkošulje, majice na kratke rukave, bluze na duge rukave i duks, za one koji preferiraju sportski stajling.

Takođe, ako se u vašem koferu nađe mesta za rezervne patike i nekoliko pari čarapa više – nećete pogrešiti. Ukoliko vas na putovanju uhvati kiša i pokvasite patike, šetnja dan kasnije može da postane nemoguća misija. Stoga je udoban rezervni par obuće uvek prava odluka.

Pratite vremensku prognozu par dana pre polaska na put i prilagodite garderobu prema najavljenim vremenskim uslovima.

Aksesoari potrebni za jesen – mnogo više od estetike

Kada govorimo o aksesoarima, uglavnom se misli na one dodatke koji prate modne trendove i koji će svaki vaš outfit podići na viši nivo. Ipak, za jesenja putovanja, to nije jedina uloga aksesoara.

Njihova namena tokom jeseni više je praktična, jer znamo da se tokom ovog godišnjeg doba temperatura često menja i vremenski uslovi umeju da budu nepredvidivi. Stoga, neka se u vašem koferu ili putnoj torbi uvek nađu jedan kišobran, kabanica i naočare za sunce. Za dame je korisna jedna šnala i gumica za kosu, koji će u vašoj torbici biti prva pomoć kada sunce bude neočekivano jako, te vam je potrebno malo rashlađivanja.

Ovih nekoliko aksesoara biće sasvim dovoljni da vam jesenje putovanje prođe bez nepotrebnog stresa, mokre garderobe i prehlade koja nažalost može da usledi ukoliko vas neka vremenska nepogoda sačeka kada šetate evropskom prestonicom, ili drugom destinacijom koju obilazite.

Kozmetika i putna apoteka koja uvek treba da se nađe u vašem neseseru

Kada je reč o kozmetici, dame će se tu uvek lakše snaći i znati šta da spakuju kada putuju. Ipak, čak i njima može da se desi da neki važan detalj zaborave. Baš zato, dajemo vam listu preparata koji su vam uvek potrebni kadaputujete:

  • Kupka
  • Gel za umivanje
  • Šampon
  • Dezodorans
  • Krema za lice
  • Četkica i pasta za zube
  • Mleko za telo i krema za ruke (posebno važni za hladne dane jeseni)

Kada govorimo o putnoj apoteci, ona je itekako značajna, posebno za roditelje koji putuju sa decom, kojima uvek pri ruci treba da budu:

  • Lekovi protiv bolova
  • Antipiretici (lekovi za visoku temperaturu)
  • Flaster i hidrogen
  • Probiotik
  • Aktivni ugalj

Spakujte neophodne stvari, pripremite dokumente, proverite njihov datum važenja,  obavite kupovinu putnog osiguranja na vreme i možete bezbrižno da se upustite u još jednu avanturu. Srećno!