8 simptoma koji ukazuju na mogući dijabetes

Pixabay
Oglas

Dijabetes predstavlja hronično oboljenje sa najbržim rastom. Procena je da će do u svetu do 2040. godine od ovog poremećaja patiti čak 650 miliona ljudi.

Nevolja sa ovom bolešću je što se propznaje u kasnoj fazi, tek kada poremećaji u funkcionisanju pankreasa prilikom proizvodnje insulina uznapreduju.

Zato je važno da oni koji imaju povećan rizik za oboljenje od dijabetesa redovno prate šta se dešava sa njihovim telom kako bi na vreme uočili simptome bolesti koja može prouzrokovati brojne štetne posledice.

Faktori rizika za oboljenje od dijabetesa:

Sedenterni način života i nedovoljno fizičke aktivnosti
Gojaznost
Visok krvni pritisak
Povećana konzumacija alkohola
Povišen holesterol
Osobe starosti iznad 45 godina

Nekoliko udruženih faktora predstavljaju put ka dijabetesu. Na svu sreću, savremena medicina nudi rešenja da se zadrži dobar kvalitet života uprkos oboljenju. U tome dosta može da pomognu rane laboratorijske analize i poseta lekaru, naročito ukoliko se brzo reaguje nakon zapažanja prvih upozoravajućih simptoma.

Često uriniranje i osećaj žeđi

Ovo je načešći znak koji ukazuje na dijebetes. Kod povećanje koncentracije šećera u krvi telo mora da uloži dodatan napor kako bi se obavila filtracija krvi, pa bubrezi rade uvećanim intenzitetom. Zbog toga dijabetičari često uriniraju i češće osećaju ogromnu žeđ.

Umor

Usled povećanog uriniranja telo dehidrira zbog čega nedostaje snage da se bori sa svakodnevnim zadacima. Umor koji traje duže tri nedelje znak je za uzbunu i hitnu izradu labratorijskih analiza kako bi se otklonile ili utrvdile sumnje o mogućem dijabetesu.

Neobjašnjivi gubitak telesne težine, glad i napadi gladi

Ako tokom vremenskog perioda od 6 meseci izgubite više od 5% telesne težine bez da ste držali neki oblik dijete, a uz to doživljavate i napde gladi, to predstavlja još jedan simptom koji upućuje na mogući dijabetes.

Poremećaj vida, problem sa fokusom

Zbog povišenog nivoa glukoze u krvi krv se zgrušnjava, pa telo povlači tečnosti iz drugih tkiva kako bi se ona razredila. Ta tečnost često dolazi iz očiju. Usled smanjenja tečnosti u očima dijabetičari imaju velikih problema sa vidom, naročito sa fokusiranjem pogleda, a u nekim slučajevima može doći do trajnog slepila.

Rane sporije zarastaju

Kod dijabetičara rane poput oderotina, ogrebotina ili postoperativnih zahvata mnogo sporije zarastaju jer povišen šećer ometa obnavljanje tika. Iako je ovo jedan od gotovo sigurnih simptoma za dijagnostifikovanje dijabetesa, naučnici još uvek nisu objasnili mehanizam zašto se ovo događa sa telom.

Trnjenje, peckanje i malaksalost udova

Ovo stanje poznato je pod nazivom dijabetičarksa neuropoatajika koja se javlja zbog oštećenja živaca i nervnih završetaka. Međutim, naučnici još uvek nisu u potpunosti uspeli da dešifruju ovaj mehanizam i zašto povišen šećer u krvi utiče na nervni sistem.

Česte infekcije

Dijabetičari su skloni čestim bakterijskim i gljivičnim infekcijama. Naročito kod žena su zabeležene pojave učestalih infekcija bešike i urinarnog trakta.

Neobične promene na koži

Povišen nivo glukoze u krvi može prouzrokovati nastanak čireva, velikih bubuljica i druge forme izraslina koje su poznate kao bullosis diabeticorum. Takođe, dijabetes izaziva i promenu u pigmentaciji kože što može izazvati posvetljenje određenih delova na koži, ili pak pojavu tamnih mrlja, naročito u predelu vrata i pazuha.

Simptomi su to da ukažu na eventualno postojanje problema. Ukoliko gajite bilo kakve sumnje da imate dijabetes, najbolje je odmah da se što pre obratite lekaru jer se ova hronična bolest, uz disciplinovano pridržavanje terapije, može vrlo efikasno kontrolisati.

N. I.

android aplikacija
Previous articleKORONA STANJE U SRBIJI ZA DANAS!
Next articleFilmska priča Srbina iz SREMA koji je izumeo prvu mašinicu za šišanje: U Srbiji su ga smatrali čudakom, a Engleska je prisvojila njegove milione