7 trikova uspešnih ljudi uz pomoć kojih će vam svaki posao ići od ruke

SHARE
Foto: theladders.com
Kako biste u ovom brzom načinu života bili što uspešniji i inteligentniji, poslušajte ove savete.
adsteam seo i izrada web sajta

Postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da u kratom roku usavršite sve potrebne veštine.

Samo 50 minuta ili manje

Ako imate gomilu posla i puno radite, čak i prekovremeno ili ostajete budni do kasno u noć, malo zastanite. Istraživanja pokazuju da naš mozak usporava puno brže nego inače ako ga opterećujemo.

Elen Dun sa Univerziteta u Luizijani je rekao da sve više od 50 minuta upijanja informacija jednostavno je previše da bi mozak uspešno upijao.

Razmera 80/20

Italijanski ekonomista, Vilfredo Pareto je kraljem 19. veka  prepoznao odnos u kojem je 20 odsto stanovništva u Italiji imalo u vlasništvu 80% zemlje.

Kasnije je to pretvoreno u zakon odnosa moći u raznim delatnostima pa se često kaže i da 80 odsto prodaje dolazi od 20 odsto klijenata. Ova razmera je danas važna i za brže učenje, a popularizivao je Tim Feris.

Potrebno je da se fokusirate na 20 odsto najvažnijih informacija koje će zapravo pokriti 80 posto svega što treba da znate.

Zaboravite multitasking

Naš mozak je poput računara – ako ima više otvorenih stranica, usporiće mu se rad.

Dakle, ako radite više stvari istovremeno, pa makar pritom bili i najsprećniji jednostavno ne možete se svakom potpuno posvetiti. A ako vam nešto odvrati pažnju biće vam potrebno oko 25 minuta da mu se ponovo posvetite.

Dok učite ili obavljate neki zadatak isključite mobilni telefon jer će multitasking usporiti proces učenja i sprečiti vaš mozak da radi najbolje što može.

Promenite metode učenja

Proces prisećanja već naučuenog i modifikovanje načina na koji usvajate nova znanja ima ključnu ulogu u jačanju veština i učenju. Ukoliko pri svakom učenju primenite malo drugačiji način usvajanja znanja, mozak će nove informacije usvojiti mnogo brže i lakše.

Učite od najboljih

Ako poslušate ljude koji su taj proces učenja već prošli i usvojili veštine koje vi treba da savladate, usvojićete dobre savete.

Pišite bieške na „staromodan“ način

Pisanje beleški rukom dovodi do aktivnog slušanja i prepoznavanja najvažnijih informacija.

Ukoliko ih pišete na računaru ne usvajate ih toliko brzo i lako ao one koje pišete na „staromodan“ način.

Pripremite se na dužu igru

Kad nemate vremena, novca ili motivacije teško je usvajati nova znanja. Zato se pripremite na vreme. To nije kratka trka, učenje je proces koji zahteva maratonsko trčanje i duži period. A samo uporni uspevaju.

 

adsteam seo i izrada web sajta