Četvrtak, novembar 13

5 namirnica koje lekari nikada ne jedu zbog rizika od raka debelog creva

0
236
meat

Hrana koju birate ne utiče samo na vašu energiju i telesnu težinu, već može i da poveća ili smanji rizik od raka debelog creva. Iako još nema dokaza da određene namirnice direktno izazivaju ili sprečavaju rak, brojna istraživanja ukazuju na vezu između ishrane i učestalosti ove bolesti.

Stručnjaci ističu da namirnice koje podstiču upalu mogu aktivirati procese koji doprinose razvoju tumora, dok ishrana koja podržava zdravlje creva može imati zaštitni efekat, piše „Kreni Zdravo„.

Evo pet namirnica koje stručnjaci smatraju najštetnijima za zdravlje creva, kao i savete čime ih možete zameniti.

Crveno meso

Govedina, jagnjetina, svinjetina i teletina spadaju među namirnice s najvećim rizikom za razvoj raka debelog creva. Svakih dodatnih 100 grama crvenog mesa dnevno povećava rizik i do 16%.

Crveno meso sadrži hem gvožđe, koje može podstaći stvaranje spojeva povezanih s nastankom raka.

Dugotrajna konzumacija crvenog mesa povezana je i s narušenom crevnom mikroflorom, što dodatno povećava rizik.

Prerađeno meso

Kobasice, viršle, suhomesnati i dimljeni proizvodi klasifikovani su kao kancerogeni za ljude. Sadrže nitrate i nitrite koji mogu povećati izloženost supstancama povezanim s rakom.
Svakih 50 grama prerađenog mesa dnevno povećava rizik od raka debelog creva do 22%.

Prepečeno meso i roštilj

Priprema mesa na vrlo visokim temperaturama (kao što je roštilj) stvara hemikalije koje mogu oštetiti DNK i podstaći razvoj tumora. Iako način pripreme ima uticaja, problem i dalje predstavljaju pre svega crveno i prerađeno meso.

Slatkiši i zaslađeni napici

Prekomeran unos šećera može podstaći rast ćelija raka. Slatkiši i gazirani sokovi povećavaju unos kalorija i doprinose gojaznosti, koja je jedan od faktora rizika za razvoj raka.

Alkohol

Iako alkohol nije hrana, vredi ga pomenuti jer povećava rizik od raka debelog creva. Svako alkoholno piće dnevno povećava rizik za oko 6%, dok četiri pića dnevno taj rizik podižu i do 52%. Alkohol menja crevnu mikrofloru, smanjuje aktivnost zaštitnih enzima i stvara acetaldehid kancerogenu supstancu koja oštećuje DNK.

Šta jesti umesto toga?

Da biste smanjili rizik od raka debelog creva, stručnjaci preporučuju mediteransku ishranu bogatu povrćem, integralnim žitaricama i zdravim izvorima proteina:

    • riba, piletina, pasulj i mahunarke umesto crvenog i prerađenog mesa
  • lisnato zeleno povrće poput brokolija, kelja, kupusa i karfiola
  • vlakna iz integralnih žitarica, voća i povrća
  • mlečni proizvodi poput mleka, sira i jogurta
  • maslinovo ulje umesto životinjskih masti

Ako niste sigurni koja je ishrana najbolja za vas, nutricionista može napraviti plan koji će istovremeno smanjiti rizik od raka debelog creva i zadovoljiti vaše nutritivne potrebe.