47.FEST otvara ,,The Favourite“ Jorgosa Lantimosa!

Foto:Atsushi Nishijima/IMDb.com

47. po redu Međunarodni filmski festival(FEST) u Beogradu otvoriće višestruko nagrađeni film ,,The Favourite“ grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa.

Film je crnohumorna istorijska drama koja prikazuje dešavanja na britanskom dvoru početkom 18. veka, kada je malo poznata kraljica Ana vladala, a iza kulisa su se za njenu naklonost i vlast borile dve dvorske dame.

Srpska publika je imala priliku da se upozna sa Jorgosom još na samom početku njegove karijere 2010.godine. Sada, on je uveliko svetski čuveni reditelj koji je popularizovao takozvani „čudni talas“ grčkog filma.

FEST je prikazao film ,,Očnjak“ (Dogtooth), koji je Lantimosu doneo nominaciju za Oskara i otvorio mu sva vrata. Na FEST-u 2016 smo takođe imali prilike da vidimo film Jastog, za koji je osvojio nagradu žirija u Kanu, a ove godine dobio je Gran pri u Veneciji za svoj novi poduhvat – film The Favourite.

Rejčel Vajs i Olivija Kolman
Foto:Promo

Kritičari podjednako hvale svaki aspekt filma. Ipak, sa sigurnošću se može reći da je najveći adut ovog ostvarenja izrazito jaka glumačka postava koju predvode Olivija Kolman, Rejčel Vajs i Ema Stoun. Kolman tumači kraljicu Anu, sasvim nesposobnu vladarku krhkog zdravlja i nestabilnog uma, koja nije preterano zainteresovana za politiku, već vreme radije troši na trke jastoga i brigu o 17 zečeva.

Ema Stoun
Foto:Promo

Rejčel Vajs je lejdi Sara, Vojvotkinja od Marlboroa, kraljičina bliska prijateljica i savetnica koja zapravo upravlja kraljevstvom iz senke. Sarina rođaka Ebigejl (Ema Stoun) zapošljava se na dvoru kao sluškinja, ali ubrzo shvata da kraljičino stanje može vešto da izmanipuliše u svoju korist.

47.FEST održaće se od 22. februara do 3. marta 2019. godine.

Kompletan program festivala biće objavljen 24. januara.