4. savetovanje sa međunarodnim učešćem – „Održiva energetika i zaštita životne sredine“

Danas 27. marta u konferencijskoj sali hotela „Park“ u Novom Sadu u organizaciji „Udruženje klastera komora za zaštitu životne sredine i održivi razvoj“ održano je 4. savetovanje sa međunarodnim učešćem „održiva energetika i zaštite životne sredine“.

Uvodni i pozdravni govor je održao, Rudolf Tot, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku.

Rudolf Tot, je naglasio da je pokrajinski sekretarijat za energetiku odavno prepoznao međusobnu povezanost i neraskidivost značaja energetike i zaštite životne sredine.
 
Pokrajinski sekretarijat podržava sinergiju energetike i zaštite životne sredine i to od edukacije najmlađih preko programa „Čistije i zelenije škole“ čiji je jedan od učesnika, gde se deca edukuju već od predškolskog uzrasta, osnovnih škola i srednjih škola, zatim sufinansiranja NVO organizacije, javne ustanove i poljoprivredna gazdinstva.
 
Tu se mogu istaći štedljiva rasveta, kotlovi sa visokim stepenom iskorišćenja, solarni paneli za proizvodnju tople potrošne vode ili proizvodnju električne energije i ostali.
 
Rudolf Tot je naglasio da imamo jedan dom koja je planeta Zemlja i sve što činimo ne činimo samo zbog sebe već i za naša buduća pokoljenja da imaju čistiju i zdraviju sredinu.
 
Pored predstavnika Pokrajinske Vlade, na skupu su učestvovale i brojne organizacije iz Srbije i okolnih zemalja koje se bave tematikom energetikom i zaštite životne sredine i srodnih delatnosti.
 
Tu se mogu istaći „Klaster za energetsku efikasnost„, predstavnici mnobrojnih fakulteta, predstavnici mnogobrojnih firmi iz regiona.
 
Među njima je i istaknuta firma „Eso Tron“ iz Novog Sada koja se bavi zbrinjavanjem organskog otpada i otpada od hrane na unikatan način zahvaljujući kojem se sva organska materija privodi nameni za proizvodnju bio gasa kao zelenog izvora energije a uz to se podstiče cirkularna ekonomija koja se smatra strateškim ciljem Republike Srbije koja je uključena u globalni Zeleni Klimatski Fond osnovanim kroz Pariski sporazum o klimatskim promenama.