4 najvažnija saveta za vozače koji voze po vrućini

0
532

Letnje vrućine donose mnoge izazove za vozače. Visoke temperature mogu uzrokovati dehidrataciju, smanjiti koncentraciju, izazvati umor i povećati rizik od saobraćajnih nesreća. Osim toga, direktna izloženost suncu može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su toplotni udar i opekotine. Kako bismo saznali kako se najbolje pripremiti za vožnju po ekstremnim vrućinama, razgovarali smo sa Dr. Dejanom Savićem, specijalistom, načelnikom odeljenja Hirurgije Opšte Bolnice Sremska Mitrovica. Evo šta nam je preporučio.

Novinar: Dobrodošli, doktore. Kako se vozači mogu pripremiti za vožnju po ekstremnim vrućinama?

Dr. Dejan Savić: Hvala na pozivu. Vožnja po ekstremnim vrućinama može biti veoma naporna i potencijalno opasna. Ključni su adekvatna priprema i briga o svom zdravlju. Evo nekoliko saveta koje bih preporučio.

Novinar: Prvo pitanje koje mnoge zanima jeste kako ostati hidriran tokom vožnje. Koji su vaši saveti?

Dr. Dejan Savić: Hidratacija je od vitalnog značaja. Pre vožnje, tokom vožnje i nakon nje, vozači treba da piju dovoljno vode. Dehidratacija može smanjiti koncentraciju i usporiti reakcije, čime se povećava rizik od nesreća. Preporučujem izbegavanje kofeinskih i alkoholnih napitaka jer oni mogu doprineti dehidrataciji.

Bitno je i da jedete tj da unosite hranu. Vrućina smanjuje apetit. Ako ne jedete, u organizam kroz hranu nećete uneti ni neophodnu količinu šećera, koja odlazi u centralni nervni sistem i koja je potrebna mozgu da bi funkcionisao.

Novinar: Koji su vaši saveti za zaštitu od sunca dok ste za volanom?

Dr. Dejan Savić: Zaštita od sunca je vrlo važna. Koristite kreme sa visokim SPF faktorom kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka. Naočare za sunce su takođe neophodne jer smanjuju naprezanje očiju i poboljšavaju vidljivost. Ako je moguće, koristite sunčane štitnike ili zaštitne folije na prozorima automobila kako biste smanjili direktno izlaganje suncu.

Novinar: Da li postoji optimalno vreme za vožnju tokom vrućina?

Dr. Dejan Savić: Da, definitivno. Ako možete, izbegavajte vožnju tokom najtoplijih delova dana, obično između 10 ujutro i 4 popodne. Planiranje puta je ključno – pravite redovne pauze tokom dužih vožnji da biste se osvežili i odmorili. Tokom pauza, izađite iz automobila, protegnite se i popijte vodu.

Novinar: Kako odeća može uticati na vožnju po vrućem vremenu?

Dr. Dejan Savić: Odeća igra veliku ulogu. Preporučujem nošenje lagane, prozračne odeće koja omogućava koži da diše i sprečava pregrevanje tela. Izbegavajte tamnu odeću koja apsorbuje više toplote i radije birajte svetle boje koje reflektuju sunčevu svetlost.

Novinar: Kako vrućina utiče na osobe sa niskim krvnim pritiskom?

Dr. Dejan Savić: Vrućina može dodatno sniziti krvni pritisak, što može dovesti do vrtoglavice, nesvestice i umora. Preporučujem osobama sa niskim krvnim pritiskom da budu posebno pažljivi. Pijte puno tečnosti

Novinar: Hvala vam na korisnim savetima, doktore. Da li imate još neki poslednji savet za naše čitaoce?

Dr. Dejan Savić: Samo bih dodao da je važno slušati svoje telo. Ako osetite umor, vrtoglavicu ili bilo kakve znakove toplotnog udara, odmah se zaustavite i potražite hladovinu ili klimatizovan prostor. Vaša bezbednost i zdravlje su najvažniji.

I obavezno kad privodite vožnju kraju, ugasite klimu izjednači te temperaturu u kolima. Da sprečite nagle promene temeprature a samim tim i vrtoglavicu pad pritiska kad izadjete iz kola.

Novinar: Hvala vam još jednom, doktore, na vremenu i savetima.

Dr. Dejan Savić: Hvala vama. Čuvajte se i vozite pažljivo!