200.000 turista poseti Vršac u toku jedne godine

Prošle godine Vršac je posetilo preko 200.000 turista. Plan za ovu godinu je povećanje tog broja i promocija Vršačkog brega kao turističke destinacije.

Planira se izgradnja avantura parka i sređivanje pešačkih i biciklističkih staza. Takođe se radi i na povećanju smeštaja u domaćoj radinosti. Najtraženiji suveniri su lokalna vina po kome je ovaj grad kao i čitav region poznat.

Pored vinarija i brojnih kulturnih institucija, sve je više onih koji odlaze na Vršački breg koji bi trebalo u turističkom smislu da dobije i veći značaj.

„Dolaze ljudi koji hoće da kupe suvenir da odnesu nekom svom uspomenu iz Vršca. Traže se najviše prospekti sa kontaktima vinskih podruma obzirom na to da je Vršac vinska regija“, navodi Milena Maksimović, realizator turističkih programa, iz Turističkog info centra.

Vršac je poslednjih godina vrlo interesantan za turiste koji vole da obilaze znamenitosti grada, a dosta je onih koji ovde i zanoće. Zadatak turizmologa i ostalih zaposlenih u ovoj oblasti je da za njih upotpune turističke sadržaje. To je primaran plan za ovu ali i za naredne godine. Jedan od ciljeva je i povećanje ukupnog broja noćenja.

Direktorka Turističke organizacije Vršca, Julkica Mitrašinović kaže, „Tako će cifra od 40.000 noćenja , nadam se, i u ovoj godini biti postignuta, a sa određenim novim ponudama možemo i da je premašimo“.

„Turistička organizacija je uradila projektno tehničku dokumentaciju za avantura park, za zip lajn. Tako želimo da promovišemo Breg za sve posetioce koji dođu i koji žele da pešače, planinare ili voze monti bajk“,dodaje direktorka Mitrašinović.

Oko 200.000 turista godišnje poseti Vršac. Najviše poseta je u vreme turističkih manifestacija kao što su Berbe grožđa, Festivala folklora ili Vinofesta. U ovom trenutku kapacitet ležajeva je nekih 400 u hotelskom i oko 100 u privatnom smeštaju. Ranijih godina su smeštajni kapaciteti bili veliki problem.

Turistička organizacija sprovodi edukaciju zainteresovanih za kategorizaciju smeštaja tako da bi u ovoj godini broj kreveta u privatnom smeštaju trebalo da bude još veći.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here