100 MILIONA korisnika Instagrama dobija po 5.000 dolara odštete?

Pixabay
Nakon što je prošlog meseca Facebook ponudio da plati 650 miliona dolara oštećenima zbog nelegalnog prikupljanja biometrijskih podataka korisnika, kompanija se opet našla pred sudom.

Tužba, podneta ove nedelje u Kaliforniji, tereti Instagram, čiji je vlasnik Facebooka, za prikupljanje, deponovanje i prihodovanje od biometrijskih podataka više od 100 miliona korisnika, bez njihovog znanja ili pristanka.

Prema navodima iz tužbe, takvo delovanje je u sukobu sa zakonom o privatnosti države Ilinois, koji zabranjuje neovlašćeno sakupljanje biometrijskih podataka, piše Bloomberg.

Tako bi Facebook, po okončanju postupka, mogao da bude prinuđen da oštećenim korisnicima plati 1.000 dolara, ili čak 5.000 po prekršaju, ako se ispostavi da je to učinjeno iz nemara ili s namerom.

Kontroverza povezana sa korišćenjem softvera za prepoznavanje lica inicirana je u poslednje vreme zahvaljujući aktuelnim protestima protiv policijske brutalnosti u SAD i činjenice da tehnologija često pogrešno identifikuje osobe tamnije boje kože, podseća Startit.

Kompanije Amazon, Microsoft i IBM već su najavile prekidanje ili ograničavanje dostupnosti takve tehnologije policiji.

 

Izvor: Startit.rs