10 razloga zašto treba da jedete SMOKVE

Pixabay
Oglas
Sočne, slatke i mesnate – sveže smokve su nektar u kojem možemo uživati samo leti! I ne samo to – smokve su fantastične za organizam!

Verovali ili ne, smokve otklanjaju nesanicu, jer pozitivno deluju na nervni sistem i sprečavaju depresiju. Sadržaj tritofana u smokvama pomaže u lečenju nesanice i poremećaja sna.

To je prva činjenica koju niste znali o smokvama, a pročitajte ostalih deset:

1. Smanjuju rizik od tumora

Japanski naučnici su dokazali da ekstrakt smokvi tačnije njihov sastojak benzaldehid doprinosi smanjenju tumora. Smanjuju i rizika od raka prostate, a veruje se da pomažu i kod raka dojki nakon prestanka menstuacije.

2. Sprečavaju akne

Leče akne i bubuljice, jer su bogate beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijumom, gvođem i drugim mineralina. Kada se direktno stave na kožu mogu da izleče i čir!

3. Poboljšavaju pamćenje

Samo četiri smokve daju četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa potrebnu organizmu.

4. Smanjuju holestrol

Smokve povoljno deluju na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

5. Snižavaju pritisak

Omega 3 i Omega 6, kojim smokve obiluju veoma su važne za zdravlje kardio vaskularnih organa.Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

6. Pomažu dijabetičarima

Ukoliko se koriste umereno, može doći do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.

7. Leče stomačne tegobe

Kompot od smokve deluje kao laksativ.U narodu su smokve poznate kao lek za čir i gastritis. Smanjuju nadutost stomaka, pospešuju rad creva i uklanjaju grčeve.

8. Leči hemoroide

Dnevna konzumacija smokvi je kod lečenja hemoroida efikasnija je od lekova i krema.

9. Ubijaju viruse

Sveža smokva smirujuće deluje kod upale bronhijalnih puteva. Sadrži puno vode i prirodnih šećera pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i detoksikacije.

10. Pojačavaju seksulanu želju

Smokve spašavaju seksualni život ukoliko se redovno korišćenje, jer opuštaju.

 

Autor: Novosti

Previous articleFutsaleri Srbije poraženi od Irana na startu Svetskog prvenstva
Next articleHAOS U JOVANA SUBOTIĆA: Taksi se prevrnuo nakon sudara (FOTO)